RSS

Echogeniczność niejednorodna

renataa - ..:: moje zycie-moja sprawa ::..


Temat: Zatoka daglousa wolna
moja mama otrzymala kartke po USG mniej wiecej tresci...: Trzon macicy w tyłozgięciu niejednorodny echogenicznie Wymiar AP-53mm? wymiar Jajnik lewy hyperechogenny srednicy 25mm, jajnik prawy 29x24mm b/z lub ż(nie moge sie rozczytac:/) Zatoka daglousa wolna.. co jest????:(
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=7096



Temat: poród z mięśniakiem, naturalny czy cc?
dziekuje za odpowiedz i pocieszenie ponizej opis z USG Trzon macicy w przodozgięciu niejednorodny echogenicznie o wymiarach 53/41/49 mm. W ścianie tylnej widoczne ognisko śr 17 mm mogace odpowiadac miesniakowi lub adenomyosis. Endometrium szerokości 7,4 mm. W rzucie przydatków zmian patologicznych nie uwidoczniłem. Nie stwierdzam pęcherzyka dominującego. Zatoka Douglasa wolna. Ciekawe jak taki miesniak sobie rosnie... i czy rosnie, jesli tak to jak dlugo... chodzilam pare miesiecy temu do gina na monitoring cyklu i On nic...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=12316


Temat: Badanie histopatologiczne - endometrioza
Panie Doktorze Chciałam zapytac czy wyniki badań USG podczas kuracji Decapeptylem Depot mogą sugerowac, że leczenie nie zachamowało rozwoju endometriozy? 7 grudnia 2005 miałam wykonaną laparoskopię, a 13 grudnia pierwszy zastrzyk. USG miałam wykonane 9 stycznia 2006: endometrium 3mm; jajnik prawy o wym 29x23mm z torbielą o niejednorodnej echogeniczności o wym 24x20mm otoczoną przestrzenią płynową; jajnik lewy o wym 33x26mm z torbielą o
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=33792


Temat: USG
14 dni po transferze mrożonych zarodków (niestety nieudanym, bHCG 0,00) miałam robione USG. Mam prośbę o wyjaśnienie opisu USG. "Trzon przodozgięty, o niejednakowej grubości ścian, endometrium 12,6 mm o niejednorodnej echogeniczności - z drobnymi pęcherzykami - 1 mm. Oba jajniki z drobnymi do 5,9 mm pęcherzykami. Ślad płynu za macicą." Ponieważ trudno się stymuluję przed transferem przyjmowałam tylko Pregynovę 2mg trzy razy dziennie od 1 dnia cyklu na poprawę śluzówki. Po transferze kontynuowałam przyjmowanie Pregynovy, dodatkowo 10 Lutein, Clexane, Acard. Co mogą oznaczać te 1 mm pęcherzyki w endometrium oraz
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=11419


Temat: szansze na in vitro a zapalenie tarczycy
...i po diagnozie anty Tpo -wysokie miano 599 IU/ml - norma max 35. I weryfikacja usg - tarczyca o wybitnie niejednorodnym miazszu i "pstrym" wygladzie, wypelniona drobnymi do 5mm obszarami hypodensyjnymi bez ewidentnych guzkow i bez cech wzmozonego przepywu.Powiekszone wezly chlonne wokol gruczolu najwieksze ponizej lewego plata do 11 mm. Obraz wskazuje na proces zapalny. II weryfikacja - tarczyca dwuplatowa prawidlowo polozona ,nieco powiekszona niejednorodnej echogenicznosci miazszu. W obu platach widoczne,liczne, drobne hipoechogeniczne, slabo odgraniczone zlewajace sie w przestrzenie sr.2- 4mm. W badaniu dopplerowskim wzmozone unaczynienie widoczne w zakresie obu platow. Nie uwidoczniono wezlow chlonnych. Obraz usg moze odpowiadac zapaleniu tarczycy typu Hashimoto. Wyniki pozostale: tsh 3 genereacji 1,427 uIU/ml zakres 0,35-5,50 ft3 3,16 pg/ml zakres 2,30-4,20 ft4 1,17 ng/dl...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=61240


Temat: Moje wyniki - co o nich sądzicie ??
...ogniskowym. Najądrze lewe w obrębie głowy z widoczną torbieląo średnicy 7 mm . W badaniu z użyciem kolorowego Dopplera oba jądra charakteryzuje symetria przepływów naczyniowych. Próba Valsalvy po lewej stronie słabo dodatnia, przy średnicy pojedyńczych naczyń sięgająca do 2,5 mm . - co może przemawiać za subklinicznym ŻPN. W badaniu USG przezodbytniczo gruczoł krokowy o wymiarach 52x28x43 mm - objętość 33ml. Strefa obwodowa o niejednorodnej echogeniczności, z cechami retencji cewek gruczołowych z przewagą strony lewej. Strefy centralna i przejściowa obustronnie z przewagą strony lewej o wzmożonej echogeniczności. Pęcherzyki nasienne śladowo wypełnione, ośrednicach do 7mm. z obecnością zwapnień w błonie śluzowej. Obraz USG przemawia za rozpoznaniem utwalonych zmian o charakterze po/zapalnym. Bańki nasieniowodów obustronnie widoczne. Pęcherz...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=25832


Temat: Historia Grażyny
Drogie Panie proszę o radę byłam badana usg dopochwowo i mam następujący opis Trzon macicy w całości powiększony 107 szer 142 mm o zatartych granicach i niejednorodnej echogeniczności .Jama macicy pusta Endometrium 8,6 mm Jajniki otoczone słabo widoczne .Zatoka Daglasa bez płynu Proszę o pomoc
Źródło: endometriosis.org.pl/forum/viewtopic.php?t=881


Temat: Tarczyca a samopoczucie?
Na drugi raz podaje się normy :!: Masz wysokie próby wątrobowe ale trzeba pamietac że na morfo idzie się na czczo i conajmniej odstęp między badaniem a posiłkiem winien wynosić 10h :!: Żeby wyeliminowac /potwierdzic Hashimoto patrzy się na :objawy [lekarz powinien dokładny wywiad z Tobą przeprowadzić], usg tarczycy najczęsciej: echogenicznośc niejednorodna,zatarta,mniejsza tarczyca,po trzecie przeciwciała tarczycowe TG i TPO jesli to Graves to robi się przeciwciało charakterystyczne dla tej jednostki czyli TRAB--przeciwciało przeciwko receptorowi TSH.Nie wiem po co brac lek na nadczynnośc jak TSH miaąłś 30 co świadczy o niedoczynności.Masz ulotkę THYROSAN HAMUJE funkcje tarczycy.Jesli lekarz daje Ci taki lek ,to powinnaś wiedzieć co i jak ,poleceam zmianę...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=1916


Temat: Wątek Dani
...początku leczenia miałam osłabienie gigantyczne, a brałam go raz w tygodniu.Potem dr.zmniejszył mi dawki i biorę go co drugi dzień.Mojej wątroby nie obciąża on za bardzo,ale mam wrażenie że u mnie bardziej działa on na bakterie,niż na grzyba.Może o takie działanie chodziło temu lekarzowi.Tą niejednorodną echogenicznością wątroby nie przejmuj się bardzo,może to borelie mieszają w wątrobie.Wiem,że mogą.Ja miewałam niejednorodną echogeniczność tarczycy.U mnie świadczyła ona o zapaleniu tarczycy.Obecnie USG tarczycy ok.,Hormony wg.endo w normie,a ja czuje że jestem w nadczynności.Od dłuższego czasu próbuje znaleźć endo ze znajomością boreliozy,ale bezskutecznie.Często mam pieczenia szyi,w okolicy tarczycy też i małe wole,włosy mi wypadają,cierpie na bezsenność.Mam tylko nadzieję,że to w końcu ustąpi. Pozdrawiam serdecznie i...
Źródło: kleszcze.edu.pl/viewtopic.php?t=182


Temat: Badanie histopatologiczne i USG-proszę o wyjaśnienie
...na żadne choroby, bdanie hormonów przed ciążą w normie, mam niedrożny śródściennie prawy jajowód proszę o wytłumaczenie co oznacza wynik badania histopatologiocznego "Doczesna częściowo martwiejąca i endometrium nadmiernie wydzielnicze (hypersekrecyjne)" Co oznacza, że jest hipersekrecyjne czy mam jakieś problemy z endometrium? Natomiast 29.05.2007 byłam na USG i oto opis "Trzon macicy w tyłozgięciu 48/48 mm niejednorodny echogenicznie Endometrium 15,3 mm Jajnik prawy 35/21 mm bz Jajnik lewy 35/22 mm bz" Rozumiem tyłozgięcie i jajniki bez zmian, ale co oznacza macica niejednorodna echogenicznie?
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=46777


Temat: skąpe miesiączki
Szanowny Panie Doktorze, dziekuję za odpowiedz. Dokonałam kolejnego odkrycia. Otóż po zbadaniu przepływów w tętnicach macicznych okazało się, że jedna jest , a drugiej nie ma. Rozumiem, że może być to powodem słabego endometrium, ale: 1. czy wobec tego mogłam zajść w ciąże i normalnie donosić dziecko z jedną tętnicą czy też mogłam ją stracić w wyniku CC? 2. co oznacza sformułowanie macica o niejednorodnej echogeniczności ( tak mam w wyniku badania) ? Pozdrawiam
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=39301


Temat: Wynik USG prostaty
W badaniu usg moszny oba jądra po 18-19 mililitrów.Oba wraz z najądrzem prawym jednorodne, bez cech zmian o charakterze ogniskowym. Najądrze lewe w obrębie głowy z torbielami o średnicy 4 i 3 mm.Obustronnie miernie większa od fizjologicznej ilość płynu opłaszczającego jądra, o objętości nie przekraczającej 10 miliitrów. Próba Valsalvy ujemna. Strefa centralna i przejsciowa z zaznaczonym powiększeniem o niejednorodnej echogeniczności, po stronie lewej z obecnością licznych mikrozwapnień (pozapalnych) Bardzo proszę o interpretację tego wyniku, czy te mikrozwapnienia i torbiele mogą być przyczyną bóli męża mnei więcej w okolicy kości ogonowej? czy mogą być przyczyną złych parametrów nasienia i moich poronień? Czy trzeba pomyśleć o jakimś zabiegu? jeśli tak to jakim, bardzo dziękuję za odpowiedź:)
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=23548


Temat: endometrioza starać się o ciąże przed czy po laparoskopii?
...endometriozy. Przy ostatniej miesiączce trafiłam na chirurgię z "ostrym brzuchem". Było blisko do operowania wyrostka, jednak gorączka i leukocyty szybko spadały więc zrezygnowano. Po pobycie w szpitalu - podejrzewając endo. - poszłam do lekarza ginekologa (który zajmuje się tą chorobą). Zrobił mi USG i stwierdził że mam bardzo charakterystyczne zmiany (usg robione w 9 dniu cyklu) oto opis "Trzon macicy w tyłozgięciu, niejednorodnej echogeniczności, prawidł. wielkości. Endometrium linijne, prawidł. wysycone gr. ok. 6 mm. Oba jajniki powiększone po ok. 3x5cm. Zmienione drobnopęcherzykowato, z pojedynczymi ogniskami 22-25 mm z gęstą zawartością, odpowiad. torbielkom endometrialnym. Jajniki nieruchome, ufiksowane poza macicą. Widoczny płyn w zagłębieniu Douglasa ok. 60 ml uwięziony w błoniastych zrostach". Wynik CA-125 = 84. Moje objawy...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=23180